BIDRAR TIL Å NORMALISERE VEGETARMAT

Siste helgen i mai er det igjen duket for favorittfestivalen til mange av oss, nemlig Oslo Vegetarfestival. Herlig stemning, fantastiske folk, spennende produkter og masse digg mat som vi kan spise alt av, er det vi ser frem imot! Vi har tatt en prat med en av gründerne bak festivalen, Heidi Røneid, om årets arrangement.

Les også: Heidi Røneid ønsker en bærekraftig fremtid for dyrene.


Sterk utvikling på plantebaserte produkter 

I år er det 14 år siden Heidi Røneid og Synne Hewitt startet Oslo Vegetarfestival. Røneid forteller at det plantebaserte markedet har eksplodert sammenlignet med hvordan det var i 2010: 

- Da var det veldig vanskelig å få tak i produkter, de vanlige matbutikkene hadde nesten ikke noe utvalg og det meste måtte kjøpes på helsekost. Jeg husker det var en vegansk rømme på den tiden som smakte plast, vi brukte så mye forskjellig krydder for å få den til å smake godt

Den utviklingen ser de også tydelig på Oslo Vegetarfestival. 

- I starten hadde vi veldig basic produkter fordi det var helt revolusjonerende at man kunne få tak i så mye forskjellig, og nå har vi mye mer “avanserte” produkter og nisjeprodukter

Hvert år kommer det spennende nye veganske produkter og retter på festivalen. På årets festival er det masse digg mat å se frem til! 

- Casheury fra Sverige kommer med blåmuggost laget av cashewnøtter, vi får smaksprøver fra Oatlys helt nye softis og utallige is-smaker fra Naturli’. Det kommer en turmatprodusent som har 11 veganske turmatretter, en bod som selger vegansk spekemat, Vegan Delights kommer fra Sverige med de håndlagde sjokoladene sine og det blir salg av håndlaget ravioli, som er produsert på Grünerløkka. Det er bare å glede seg, sier Røneid.

Se utstillere og program på nettsiden til Oslo Vegetarfestival.


Ringvirkninger 

Første gangen festivalen ble arrangert var det 1000 besøkende. I dag er Oslo Vegetarfestival Norges (og Skandinavias) største plantebaserte arrangement. Over 6600 besøkende samles hvert år. 

Røneid tror Oslo Vegetarfestival har hatt effekt på forskjellige måter. Den tilbakemeldingen hun husker best fra alle disse årene, er fra ei som bor et stykke unna Oslo og ikke kjenner noen andre veganere der hun bor: 

- Hun synes det var fantastisk å komme til Oslo Vegetarfestival, hvor hun kunne spise så mye godt og møte mange mennesker som var opptatt av det samme som henne. 

Etter hvert ble også mediene interessert i det plantebaserte arrangementet, og Røneid husker godt første gangen Dagsrevyen hadde en reportasje om dem. 

- Det at flere hundre tusen av Norges befolkning ser fristende bilder av plantebasert mat, og helt vanlige folk som sier de prøver å spise mindre kjøtt, er med på å normalisere det å spise plantebasert. Det tror jeg har en stor effekt når folk for eksempel forteller foreldre og besteforeldre at de har sluttet å spise kjøtt.

Hun opplever selv nå mye større aksept fra andre:

- Da jeg ble veggis i 1998 trodde folk det var farlig. I dag når jeg forteller folk at jeg er veganer, så får jeg ofte i respons at de også prøver å spise mindre kjøtt, sier Røneid.  

I tillegg tror hun at festivalen bidrar til at folk fortsetter å være veganere eller vegetarianere gjennom god stemning, hyggelige folk, morsomme ting som skjer og deilig mat. 

- Det er viktig at de som også allerede har tatt et standpunkt fortsetter å leve etter det, og jeg tror at det å være på en festival gjør at du blir både motivert og inspirert.


Kom sulten på Oslo Vegetarfestival! 

På spørsmålet om hva Røneid ser mest frem til på årets festival, synes hun det er vanskelig å velge kun én ting. 

- Å, det er så mye jeg ser frem imot! Jeg gleder meg nok aller mest til å spise all den gode maten. Jeg anbefaler alle å komme sultne, så du får smake på så mye som mulig. En av de jeg er mest spent på er dessertboden til Axel Côme Guillemin. Han er konditor, har jobbet ti år i Frankrike og er dessertsjef for blant andre Asia og Südøst. Jeg har så høye forventninger til hva han kommer til å diske opp av veganske desserter, og gleder meg skikkelig til å smake, sier Røneid og legger til: 

- Jeg gleder meg også til den vanvittig gode stemningen i Kubaparken, til smaksprøver og til å se hvor mye spennende folk har tatt med. I år er det også så mye bra på programmet! Vanligvis pleier jeg ikke å få med meg så mye av det, siden jeg er på jobb, men jeg håper jeg får med meg kokkekurset til Mari Hult om jackfruit. Jeg har blitt skikkelig nysgjerrig på jackfruit, som jeg bare har smakt på før, men aldri har prøvd å lage selv. Hvis jeg kan plukke opp noen tips fra det kurset, hadde det vært fantastisk!

Hvis du også vil være med på Oslo vegetarfestival 2024, bestill billett her.


Adresse

Oslo Vegetarfestival arrangeres 25. og 26. mai i Kubaparken


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Neste
Neste

HOS JAMALS FALAFEL ER MAT FAMILIE